zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurczak z bobem, fasolką i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna potrawka do makaronu lub ryżu. Ciekawostka jest coś co dodałam do dania czyli rungia. Jeśli jej nie znacie to polecam.

Kurczak z bobem, fasolką i marchewką

Składniki:

Kurczak z bobem, fasolką i marchewką

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka ( duże )
  • 1 duża marhcewka
  • 1 cebula
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szk ugotowanego bobu
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1 garść rungii ( grzybowego ziela )
  • 500 ml rosołu
  • przyprawy do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kurczak z bobem, fasolką i marchewką
Ćwiartki wytrybowac i pokroić w sporą kostkę, podsmazyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć, podlać rosołem i dusić kilka minut.

Potem dodać pokrojoną fasolkę i dusić kolejne kilka minut. Na koniec dodać posiekaną rungię, koperek i natkę oraz ugotowany bób. Zagotować i w miarę potrzeby doprawić do smaku a na sam koniec potrawkę zagęścić odrobina mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.

Zagotować i podawać z ryżem lub makaronem.