Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Powidla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

przepyszne powidla, doskonale do ciast i do kanpek

Powidla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidla

 

 

Sposób przygotowania:

Powidla
śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Przekładamy do dużego garnka, wlewamy ok 1,5 szklanki wody i zaczynamy prażyc, odrazu dodajemy tez cukier. Czesto mieszamy, zwłaszcza na początku gdyż skórki śliwek lubią sie przypalac. Prażymy ok 1 godziny, odstawiamy do wychłodzenia, na drugi dzien ponownie prażymy na wolnym ogniu ok 1 godziny (czas od zagotowania) i gorące przekladamy do słoików, zakręcamy słooiki i układamy do góry dnem. Świetnie sie przechowują!
Powidla
powidła podczas prażenia
Powidla
gorące powidła przekładamy do słoików
Powidla
moje słoiczki z powdiłami
Powidla
potrzeba nam 2 dni na zrobienie powideł

Tagi:

śliwki