bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Powidła mirabelkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Powidła z mirabelek są bardzo smaczne, możemy je wykorzystać do przełożenia ciasta lub deserów. Maja fajny lekko kwaskowy smak.

Powidła mirabelkowe

Składniki:

Powidła mirabelkowe

 

 

  • 2 kilogramy cukru

Sposób przygotowania:

Powidła mirabelkowe
Mirabelki myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy. Kroimy na mniejsze kawałki, lub mielimy ma w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku.

Przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i smażymy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy przez dwie godziny.

Przez kolejne dwa dni powidła zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorące powidła przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.

Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.