Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Powidla śliwkow

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis mojej teściowej. Nadają się do wszystkich wypieków. Doskonałe. Można je długo przechowywać.

Powidla śliwkow

Składniki:

Powidla śliwkow

 

  • 15 funtów śliwek; (7,5 kg)
  • 3 funty cukru; (1,5 kg)
  • ¼ l octu 10%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Powidla śliwkow
Śliwki wydrylować, zasypać cukrem, dodać ocet. Wymieszać i zostawić na noc. Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorące przełożyć do słoików. Zamknąć i postawić na 5 min do góry dnem. Potem odwrócić i przykryć kocykiem aż wystygną.