iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1223]

Powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chciałam zrobić prawdziwe i długo smażone powidła śliwkowe no i zrobiłam, powidła są bardzo czasochłonne, ale warte swojego czasu bo są pyszne.

Powidła śliwkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 3 kg cukru

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe
Wszystkie śliwki umyć i usunąć z nich pestki wrzucając do dużego gara z grubym dnem do śliwek dolać 1 szklankę wody i na początek przykryć pokrywką, postawić na palniku i zagotować od czasu do czasu mieszając. Kiedy śliwki się zagotują i wszystkie zmienią kolor ( to znaczy w garnku nie będzie surowych owoców), zdjąć pokrywkę i zmniejszyć płomień do minimum teraz bardzo często mieszając smażyć 2-3 godziny i wystudzić ja smażyłam tak przez kolejne trzy dni czyli w wolnej chwili stawiałam na palniku i smażyłam i studziłam. Kiedy śliwki znacznie odparują i zgęstnieją dodać do nich cukier i około 1/4 łyżeczki od tego momentu trzeba na powidła bardzo uważać, aby się nie przypaliły i na małym palniku smażyć do momentu, aż zrobi się nam połowa z tego co nastawialiśmy na samym początku, a całość nabierze brązowego koloru.Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków i wystudzić choć ja swoje jeszcze dodatkowo zagotowałam, aby być w 100 % pewna, że wszystkie będą szczelnie zamknięte.Moje śliwki były dosyć kwaśne, ale taka ilość cukru im wystarczyła choć gdyby było go więcej to też by nie było źle
Powidła śliwkowe
Śliwki rozgotować i smażyć do zgęstnienia.

Tagi:

śliwki