Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Powidła śliwkowe wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste w przygotowaniu powidła śliwkowe. Zobacz przepis.

Powidła śliwkowe wg Triss Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła śliwkowe wg Triss

 

  • 4 kg śliwek (u mnie bardzo słodkich)
  • ok. 450g cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe wg Triss
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki usuwając jednocześnie pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do dużego rondla lub garnka z grubym dnem. Podlać niewielką ilością wody i podgrzewać aż puszą sok mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać połowę cukru. Smażyć powidła przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do garnka. Następnie dodać resztę cukru i smażyć kolejne ok. 2 godziny mieszając, aż zaczną gęstnieć. Powidła przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać. Następnie ułożyć je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Powidła śliwkowe wg Triss
Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki.
Powidła śliwkowe wg Triss
Gdy pestki puszczą sok, dodać cukier....
Powidła śliwkowe wg Triss
Powidła mieszać co jakiś czas, aby nie przywarły do dna.

Tagi:

śliwki