kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Powidła śliwkowe 9

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne powidła na zimowy czas

Powidła śliwkowe 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła śliwkowe 9

 

  • 2,5 kg węgierek
  • 1,5 łyżki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe 9
Śliwki węgierki umyj, wypestkuj. Następnie do wysokiego garnka wlej 200 ml wody i wsyp wszystkie śliwki. Zacznij gotować ( nie mieszaj ), jak puszczą sok, dodaj ocet ( nie będzie wyczuwalny a śliwki nie zmienią koloru ). Po ok 45 min gotowania na małym ogniu przemieszaj śliwki. Pierwszego dnia gotuj 3 godziny śliwki. Następnie odstaw. 2 dzień - nastaw również na mały ogień i gotuj 2 godziny ( nastaw sobie zegarek co 10 min i mieszaj aby śliwki się nie przypaliły). 3 dzień - gotuj na małym ogniu przez godzinę - po upływie 50 min dodaj cukier i stojąc mieszaj przez 10 min. Wkładaj do wyparzonych słoików, gorące. Zakręć, postaw do góry dnem. Jak wystygną, schowaj na półkę/do spiżarni i otwórz najlepiej zimą :) Smacznego
Powidła śliwkowe 9
Etap 1 - śliwki wypestkowane, umyte. 1 dzień
Powidła śliwkowe 9
Etap 2 - w miarę gotowania śliwki puszczają sok
Powidła śliwkowe 9
Etap 3 - gotowanie w 2 dniu, mieszamy co ok 10 min
Powidła śliwkowe 9
Etap 4 - w ostatni dzień na 10 min przed końcem wsypujemy cukier