Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe 9
Śliwki węgierki umyj, wypestkuj. Następnie do wysokiego garnka wlej 200 ml wody i wsyp wszystkie śliwki. Zacznij gotować ( nie mieszaj ), jak puszczą sok, dodaj ocet ( nie będzie wyczuwalny a śliwki nie zmienią koloru ). Po ok 45 min gotowania na małym ogniu przemieszaj śliwki. Pierwszego dnia gotuj 3 godziny śliwki. Następnie odstaw. 2 dzień - nastaw również na mały ogień i gotuj 2 godziny ( nastaw sobie zegarek co 10 min i mieszaj aby śliwki się nie przypaliły). 3 dzień - gotuj na małym ogniu przez godzinę - po upływie 50 min dodaj cukier i stojąc mieszaj przez 10 min. Wkładaj do wyparzonych słoików, gorące. Zakręć, postaw do góry dnem. Jak wystygną, schowaj na półkę/do spiżarni i otwórz najlepiej zimą :) Smacznego