misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 605]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne domowe powidła, które zimą przypomną nam słoneczne lato. Pyszne bardzo aromatyczne. Doskonały dodatek do pieczywa.

Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek

 

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 250 g cukru (można dać mniej)
  • 150 g wędzonych śliwek

Sposób przygotowania:

Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek
Śliwki węgierki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Wrzucamy do dużego garnka i na "wolnym" ogniu co jakiś czas mieszając przesmażamy. Robimy to przez około godzinę. Następnie odstawiamy do następnego dnia.



Drugiego dnia garnek stawiamy na gazie i ponownie na "wolnym" ogniu doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki wędzone śliwki i co chwile mieszając smażymy przez około trzy godziny, po czym ponownie odstawiamy do następnego dnia.



Trzeciego dnia smażymy, aż masa śliwkowa stanie się ciemna i gęsta. Wtedy dodajemy cukier. Smażymy jeszcze przez około 20 minut po czym gorące powidła przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków dżemowych i od razu zakręcamy.



Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.



Ten przepis dostałam od starszego pana, którego moja starsza córka zaadoptowała na swojego dziadka:) Niestety już go z nami nie ma, ale przepis po nim pozostał, więc się z Wami nim dzielę.
Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek
Węgierki myjemy osuszamy i pozbawiamy pestek
Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek
Pierwszego dnia śliwki smażymy przez około godzinę
Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek
Drugiego dnia dodajemy drobno pokrojone wędzone śliwki
Powidła z dodatkiem wędzonych śliwek
Trzeciego dnia gdy masa jest ciemna i gęsta dodajemy cukier

Tagi:

śliwki