gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Powidła z mieszanych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie powidła smakują całej mojej rodzinie. Używam ich jako dodatek do różnych potraw lub ciast. Polecam

Powidła z mieszanych śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Powidła z mieszanych śliwek

 

Sposób przygotowania:

Powidła z mieszanych śliwek
Śliwki węgierki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do większego garnka i wsypujemy pół szklanki cukru.

Z umytych mirabelek również pozbywamy się pestek, po czym dodajemy je do śliwek i na wierzch wsypujemy resztę cukru.

Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż powidła będą gęste. Przestudzone powidła przekładamy do słoików.

Pasteryzujemy ok. 10-15 minut.
Powidła z mieszanych śliwek
Śliwki węgierki przekładamy do garnka i wsypujemy cukier.
Powidła z mieszanych śliwek
Do węgierek dodajemy mirabelki i wsypujemy resztę cukru.