Sposób przygotowania:
Powidła z moreli bez cukru
1. Jeśli nie mamy blendera:
umyte owoce sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i wypestkowane pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojone morele wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.
2. Z użyciem blendera:
Morele dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki.
Wypestkowane morele wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną, następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus.
Rozdrobnione morele przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 40 - 60 minut.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
umyte owoce sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i wypestkowane pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojone morele wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.
2. Z użyciem blendera:
Morele dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki.
Wypestkowane morele wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną, następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus.
Rozdrobnione morele przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 40 - 60 minut.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)