Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Powidła z moreli bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe domowe przetwory na zimę

Powidła z moreli bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła z moreli bez cukru

 

  • składniki na 3 słoiczki 250ml
  • 1 kg świeżych soczyście słodkich moreli

 

  • ewentualnie kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia

Sposób przygotowania:

Powidła z moreli bez cukru
1. Jeśli nie mamy blendera:

umyte owoce sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i wypestkowane pokroić na mniejsze kawałki.



Pokrojone morele wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.



2. Z użyciem blendera:

Morele dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki.



Wypestkowane morele wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną, następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus.



Rozdrobnione morele przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 40 - 60 minut.



Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.



Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.



Smacznego :)
Powidła z moreli bez cukru
Morele dokładnie myjemy dzielimy na połówki
Powidła z moreli bez cukru
Morele wrzucamy na patelnię i dusimy 10 minut
Powidła z moreli bez cukru
Miękkie morele przelewamy do miksera i blendujemy
Powidła z moreli bez cukru
Rozdrobnione morele smażymy tak długo aż zgęstnieją