bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Powidła z węgierek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Co roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze.

Powidła z węgierek

Składniki:

Powidła z węgierek

 

 

  • 0,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania:

Powidła z węgierek
Węgierki dokładnie myjemy, usuwamy pestki, przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier, śliwki smażymy na małym ogniu ciągle mieszając przez około dwie godziny. Następnego dnia powidła smażymy przez godzinę, trzeciego dnia czynność powtarzamy.

Gdyby się okazało że powidła są rzadkie to smażymy jeszcze godzinę czwartego dnia.

Gorące nakładamy do umytych i wyparzonych słoików. Po ostudzeniu pasteryzujemy przez 10-15 minut.