goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Powidło śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Powiło domowe- niezastąpione, do ciast.

Powidło śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidło śliwkowe

 

  • 3 kg śliwki węgierki
  • 1 1/2 kg cukier

Sposób przygotowania:

Powidło śliwkowe
Oczyszczone owoce przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do rondla i smażymy przez 5-6 dni. W pierwszy dzień przez 2 godziny w następnie dni po 1 godzinie. Następnie dodajemy cukier i smażymy. Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Po kilku minutach odwracamy do góry dnem.
Powidło śliwkowe
Oczyszczone śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Powidło śliwkowe
W pierwszy dzień owoce smażymy przez 2 godziny
Powidło śliwkowe
Do owoców dodajemy cukier i smażymy kilka godzin

Tagi:

śliwki