Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Powidło truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Powidło truskawkowe

Składniki:

Powidło truskawkowe

 

  • 2 kg truskawek,
  • 1,2 kg cukru,
  • szklanka wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Powidło truskawkowe
Dojrzałe, intensywnie czerwone truskawki przebrać i do- kładnie przemyć w bieżącej wodzie do pełnego wyczysz- czenia z wszelkich brudów, piasków i pyłków. Umyte, wyczyszczone owoce należy włożyć do miski, dodać przygotowaną wodę i cukier i gotować najpierw na umiarkowanym ogniu, a następnie na małym ogniu, rów- nocześnie cały czas mieszając masę drewnianą łopatką. Gotować do chwili, aż łopatka zacznie zostawiać za sobą ślad. Przygotowane w ten sposób gorące powidło rozle- wamy do sterylnie czystych i podgrzanych słoików, cze- kamy zanim ostygnie i następnie szczelnie zakręcamy. Słoiki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.