EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pożywny i oszczędny garnek obiadowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa prosta w wykonaniu, jednak wymaga poświęcenia trochę czasu. Przygotowuje się ją z prostych i dostępnych składników, jest ogólnie tania i bardzo pożywna.

Pożywny i oszczędny garnek obiadowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pożywny i oszczędny garnek obiadowy

 

  • 600g dowolnej kiełbasy (zwyczajna, parówki, może być mix)
  • 1 cebula
  • olej
  • 3 duże marchewki
  • słoik papryki marynowanej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 150g groszku mrożonego

 

 

Sposób przygotowania:

Pożywny i oszczędny garnek obiadowy
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Paprykę odsączamy, kroimy w kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dodajemy marchew i paprykę, podlewamy szklanką wody, solimy. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiełbasę (lub parówki) kroimy w plasterki. Do garnka dodajemy groszek, dusimy 5 minut. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, musztardę i keczup. Dusimy 10 minut. Dodajemy kiełbasę, zagotowujemy pod przykryciem. Zdejmujemy przykrywkę i odparowujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ziemniakami.
Pożywny i oszczędny garnek obiadowy
Cebulę siekamy, można posiekać bardzo drobno lub w krążki
Pożywny i oszczędny garnek obiadowy
Paprykę marynowaną odsączamy i kroimy na małe kawałki
Pożywny i oszczędny garnek obiadowy
Można użyć różnych kiełbas, sprawdza się również opcja z parówkami
Pożywny i oszczędny garnek obiadowy
Jeśli chcemy uzyskać pikantną potrawę można dodać chilli zamiast pieprzu

Tagi:

kielbasa