Kociołek Siłacza

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Taki kociołek zadowoli każdego siłacza. Mnóstwo witamin i jaki smak:) Polecam

Kociołek Siłacza

Składniki:

Kociołek Siłacza

 

 

  • Na warzywną bazę :
  • 300 gram groszku mrożonego
  • 150 gram fasolki szparagowej zielonej
  • 5 pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli czerwonej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 2 puszki pomidorów obranych
  • mała papryczka jalapeno zielona ( ewentualnie chili )
  • starta mozzarella
  • 2 plastry chudego bekonu ( ew.boczku )
  • papryka ostra sypana
  • dwie krople sosu paprykowego hot
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kociołek Siłacza
Ten kociołek zrobiłam po raz pierwszy i go zachwycił.Trochę przy nim roboty , ale jestem z niego dumna. * warzywa i mięso myjemy , marchewkę , pietruszkę obieramy - gotujemy bulion , najpierw gotujemy mięso z liściem laurowym i resztą przypraw , zbieramy szumowinę , następnie dodajemy obrane warzywa i gotujemy aż warzywa będą miękkie,na końcu dodajemy kostkę bulionową i gotujemy na małym gazie następne 5 minut.Bulion odcedzamy i mieszamy z połową koncentratu pomidorowego.Odstawiamy * w międzyczasie warzywa na bazę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy w woku na rozgrzanej oliwie z oliwek,co pewien czas mieszając , zmniejszamy gaz i czekamy aż warzywa uzyskają odpowiednią miękkość, następnie dodajemy pomidory z puszki , sos paprykowy , paprykę mieloną i dokładnie mieszamy.Dusimy przez następne 10 minut. * do nowego garnka przekładamy warzywa z woka , a następnie dodajemy bulion , cały czas mieszając i sprawdzając konsystencję.Gotujemy około 30 minut. * bekon kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na małej patelni aż uzyskamy ładne skwarki.Skrzydełka i wołowinę z bulionu kroimy na małe kawałeczki , skrzydełka obieramy ze skóry i kości i dodajemy do kociołka. * Kociołek podajemy z grzankami czosnkowymi z serem , a zupę posypujemy serem oraz naszymi bekonowymi skwarkami.Idealne na jesienne wieczory . Smacznego

Tagi:

sosy wołowina