Namffoh

Namffoh

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Pralinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cudowne domowe pralinki. Dokładnie takie, na jakie mamy w danym momencie ochotę.

Pralinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pralinki

 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • dowolna whiskey, w moim przypadku Ballantine`s
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pralinki
Aby przygotować pralinki potrzebujemy silikonową formę do lodu lub też specjalną do czekoladek. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (nie dodajemy mleka!) i następnie małym pędzelkiem dokładnie smarujemy ścianki formy. Umieszczamy w zamrażarce na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: NADZIENIE NR 1: wiórki kokosowe zwilżamy whiskey i dodajemy cukru pudru wedle upodobań. NADZIENIE NR 2: w blenderze mielimy orzechy włoskie, dodajemy whiskey i cukru pudru. Z zamrażarki wyciągamy foremki, nakładamy do nich nadzienie i pozostałą czekoladą zalewamy do końca foremki tworząc podstawę pralinki. Ponownie zostawiamy do zmrożenia. Ostrożnie wyciągamy czekoladki i gotowe! :)
Pralinki
Nic tylko jeść! czekoladę wedle upodoban można zastąpić mleczną lub białą.
Pralinki
Foremki do lodu w kształcie serduszek do kupienia w Ikei.