Myszata1993

Myszata1993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Praliny czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Praliny czekoladowe - zachwycające ciasteczka mocno czekoladowe z alkoholową nutką - idealne na słodką przekąskę.

Praliny czekoladowe

Składniki:

Praliny czekoladowe

 

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 15 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • kakao
  • kilka kropel alkoholu

Sposób przygotowania:

Praliny czekoladowe
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.

Śmietankę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy powoli śmietankę, mieszamy. Na tym etapie można dodać odrobinę alkoholu. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki do stężenia.

Po stężeniu formujemy pralinki. Obtaczamy w kakao. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.