misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Prawdziwe lody truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe, mocno truskawkowe lody są hitem podczas ciepłych dni

Prawdziwe lody truskawkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prawdziwe lody truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwe lody truskawkowe
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy w cząstki. Miksujemy je blenderem. Jeśli chcecie mieć wyjątkowo gładki mus truskawkowy przetrzyjcie go dodatkowo przez sitko. Żółtka ucieramy z cukrem i połową mleka. Resztę mleka mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Dodajemy masę żółtkową. Cały czas delikatnie podgrzewamy mieszając masę. Nie wolno dopuścić do zagotowania jej. Masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z truskawkami. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie napowietrzamy masę i wkładamy do zamrażarki. Po godzinie wyciągamy i znów miksujemy. Czynność tą powtarzamy mniej więcej co godzinę do momentu zamrożenia lodów. Takie lody są twardsze niż takie "sklepowe" więc przed podaniem należy je wyjąć na około 10 minut by łatwiej się je nakładało.
Prawdziwe lody truskawkowe
Truskawki miksujemy i przecieramy przez sito by masa była gładsza
Prawdziwe lody truskawkowe
Zgęstniałą kremówkę mieszamy z truskawkami a gdy przestygnie napowietrzamy mikserem

Tagi:

lody