Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Prawdziwki marynowane w oliwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, aromatyczne prawdziwki zawekowane w oliwie z dodatkami to świetna przekąska nie tylko na jesienne wieczory - prosta w wykonaniu i warta skosztowania ;D

Prawdziwki marynowane w oliwie

Składniki:

Prawdziwki marynowane w oliwie

 

  • 2 kg małych prawdziwków (same kapelusze)
  • ½ szklanki soli
  • 1 szklanka octu z białego wina
  • Skórka skrojona z 1 cytryny
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 -2 suszone papryczki chilli
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Prawdziwki marynowane w oliwie
Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kapelusze kroimy na pół, mniejsze zastawiamy w całości. Osuszone grzyby przekładamy do miski, zasypujemy je solą i odstawiamy na 2-3 godziny.

Grzyby przekładamy z miski na ręczniki papierowe, delikatnie wycieramy je z nadmiaru soli i przekładamy do rondelka. Zalewamy je octem i gotujemy 5 minut.

Grzyby wyjmujemy z octu na ręczni papierowe i zostawiamy na 24 godziny do osuszenia.

Prawdziwki układamy w wyparzonym słoiku na przemian ze skórką z cytryny, suszonym pomidorem, chilli i oregano – dociskamy i całość zalewamy oliwą. Oliwa musi dokładnie pokrywać grzyby!

Zakręcamy słoiki.

Tak przygotowane grzyby przechowujemy w lodówce (do pół roku), smacznego :D