Sposób przygotowania:
Prawdziwki marynowane w zalewie octowejWykonanie zalewy:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet i wstawiamy na gaz. Wsypujemy cukier i sól. Obieramy cebule i kroimy w talarki. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach. Zalewę gotujemy 15 minut.
Grzyby:
Grzyby czyścimy, twarde małe łebki idą na zalewę. Gotujemy grzyby około 20 minut ( wsypujemy łyżkę soli, podczas gotowania zbieramy szum ). Ugotowane grzyby przepłukujemy wodą zimną i wkładamy odsączone do małych słoiczków. Zalewamy przygotowana zalewą, aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Wyszło mi 7 słoiczków takich po 200 ml.
misia5
lalunia
Byłam dwa razy na grzybach 10 porcji pomrożone :) .Słoiczki zamarynowane . Lazania z grzybami też była i wiadomo zupa grzybowa obowiązkowo :)
Nadrieril