katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Cynamonowa dynia do słoika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zarówno dynia jak i jabłka nie powinny się całkiem rozgotować bo gdy dodamy np do ciasta to i tak się "dopróży ".

Cynamonowa dynia do słoika

Składniki:

Cynamonowa dynia do słoika

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowa dynia do słoika
Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy środek z nasionami i kroimy w mniejszą kostkę. Przekładamy do garnka gdzie będzie się smażyć i podlewamy troszkę wodą.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy. Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy przygotowane jabłka. Wszystko razem mieszamy i przesmażamy. Dodajemy goździki i cynamon z cukrem do smaku. Mieszamy i chwilę jeszcze smażymy.

Nakładamy do słoików i pasteryzujemy ok 40 min duże słoiki.

Dynię można wykorzystać można do ciast, słodkich zapiekanek, słodkich sosów czy do pierogów.