Domowe ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny, wspaniały smak zamknięty w słoiku. Niezwykle prosty w przygotowaniu, bez problemu przygotują go nawet mniej doświadczone osoby ;-)

Domowe ogórki kiszone

Składniki:

Domowe ogórki kiszone

 

Sposób przygotowania:

Domowe ogórki kiszone

Przygotowanie.

Do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, liściu laurowym,kilka ziaren gorczycy, kawałek chrzanu i łodygę kopru.

Gotowanie zalewy.

Domowe ogórki kiszone.
Proces gotowania wody z solą,czyli zalewy

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Przestudzamy.

ETAP 3:

Ogórki ciasno układamy w zapełnionych przyprawami słoikach.

Chłodną zalewą zalewamy ogórki i szczelnie zamykamy.

Pozostawiamy na 2 dni w kuchni, w temp. pokojowej,po czym odstawiamy do chłodnego pomieszczenia.