dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Prawie klasyczne tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamiast likieru pomarańczowego i kakao, brandy i czekolada z pomarańczą. Zamiast "kocich języków" okrąglutkie biszkopty, ale i tak było pysznie i baaaardzo słodko, czyli tak jak powinno być;)

Prawie klasyczne tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prawie klasyczne tiramisu

 

  • 50 dag mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • paczka biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 6 łyżek brandy
  • 2 kostki czekolady deserowej z pomarańczą
  • garść poziomek

Sposób przygotowania:

Prawie klasyczne tiramisu
Żółtka ubiłam z cukrem na gładką masę, następnie dodałam partiami serek cały czas mieszając. Masę wstawiłam do lodówki.Biszkopty maczałam chwilę (tak, aby się nie rozpadły) w misce z zimną kawą z brandy i układałam na dnie formy. Na biszkopty wyłożyłam połowę masy z jajek i mascarpone, na którą starłam na tarce z drobnymi oczkami czekoladę. Wszystkie czynności powtórzyłam układając następną warstwę biszkoptów, masy i czekolady. Całość wstawiłam do zamrażarki na godzinę. Podałam z poziomkami.
Prawie klasyczne tiramisu
Żółtka ubiłam mikserem z cukrem na gładką masę
Prawie klasyczne tiramisu
Następnie partiami dodawałam ser i cały czas mieszałam
Prawie klasyczne tiramisu
Biszkopty maczałam w mieszaninie mocnej kawy i brandy
Prawie klasyczne tiramisu
Po ułożeniu warstw wierzch posypałam startą czekoladą i wstawiłam deser do zamrażalnika