Sposób przygotowania:
Tiramisu 1Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do miski. Wsypać cukier i ręcznym mikserem utrzeć na gładką masę, czyli kogel-mogel. Stopniowo po łyżce dodawać twarożku, mieszając, by masa była jednolita. Białka ubić na sztywną masę (na początku warto dosypać szczyptę soli, by lepiej się ubijało) i połączyć z twarożkowym koglem-moglem - mieszać delikatnie, zagarniając łyżką od spodu. Dno każdej miseczki wysmarować warstwą kremu (1,5-2 cm). Posypać go cienką warstwą sproszkowanego kakao. Zaparzoną kawę wlać do wysokiego kubka, dolać likier. Kolejno maczać w tym biszkopty - szybkim ruchem, żeby nasiąkły, ale nie rozpadły się - i układać na kremie (można biszkopty dzielić na kawałki). Przykryć następną warstwą kremu, znów posypać kakao, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, przykryć resztą kremu i posypać kakao. Przed podaniem Tiramisu powinno spędzić godzinę w lodówce.
aDzius04
gosia4
motylica
gosia76