zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Prażone jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

idealne na zimowe wypieki czy naleśniki

Prażone jabłka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prażone jabłka

 

Sposób przygotowania:

Prażone jabłka
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ). Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać. Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ). Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10. Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.
Prażone jabłka
Etap 1jabłka pokrojone w kostkę prażyc z cukrem.
Prażone jabłka
Etap 2potem nakładac do słoików i zakręcic zakrętkami.
Prażone jabłka
Etap 3słoiki z jabłkami pasteryzować i ..............