Sposób przygotowania:
Prażone jabłuszka
Jabłuszka, w takiej ilości, jaką dysponujemy należy obrać cienko ze skórki, wykroić gniazda nasienne i ogonki. Następnie jabłuszka pokroić w niewielką kosteczkę. Wsypać je do rondelka i dodać 2łyżki cukru na kilogram nieobranych jabłek. Prażyć na bardzo wolnym ogniu, aż jabłka będą się zupełnie rozpadały i powstanie z nich gęsty mus. W razie potrzeby można podlewać jabłuszka wodą źródlaną, aby się nie przypaliły podczas procesu prażenia. Słoiczki umyć dokładnie. Zagotować większą ilość wrzątku i każdy słoiczek wraz z przykrywką wyparzyć. Gotowy mus jabłkowy przekładać do wyparzonych słoiczków i zakręcać zakrętki. Słoiczki z musem pasteryzować przez 20 minut, aby zachowały swoja trwałość przez całą zimę. Można je wykorzystywać do ciast lub ryżu z jabłkiem na szybko.