bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Prażucha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Prażucha

Składniki:

Prażucha

 

Sposób przygotowania:

Prażucha
Mąkę pszenną i gryczaną wsypać w duży rondel, postawić na ogniu i mieszać ciągle łyżką, dopóki mąka nie nabierze brunatnego koloru. Wtedy przesiać przez sito, gruzełki rozetrzeć — wsypać do takiego samego rondla, posolić i wlać roztopionej słoniny, zmieszać z trzecią częścią wody wrzącej -- trzymać na ogniu ciągle mieszając. Gdy będzie sucha, wlać trochę tłuszczu i mieszać, aż masa od rondla odstawać będzie, wyłożyć na półmisek i polać suto słoniną. Tylko od ilości słoniny zależy dobroć prażuchy. Musi być bardzo tłusta, bo inaczej będzie klejowata i niesmaczna.