bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Prażucha ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Prażucha ziemniaczana

Składniki:

Prażucha ziemniaczana

 

  • MĄki, 3 dag cebuli, 2 dag oleju, 2 dag masła, sól, 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Prażucha ziemniaczana
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cztery części, zalać wrzącą wodą, gotować na małym ogniu szczelnie przykryte. Mąkę prażyć na lekko brązową w rondelku, na sucho (bez tłuszczu). Cebulę drobno pokroić. Pod-smażyć na oleju na lekko złoty kolor, dodać masło i odstawić. Do ugotowanych, nie odcedzonych ziemniaków dodać mąkę i zagnieść na jednolitą masę, pokroić. Porcjować kluski prażuchowe łyżką umoczoną w tłuszczu. Podawać polane masłem z cebulą.

Tagi:

ziemniaki