Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Prażuchy ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste, ziemniaczane kluchy które są świetne świeże, ale jeszcze lepsze odsmażane.

Prażuchy ze skwarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prażuchy ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Prażuchy ze skwarkami
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, to nam skróci czas gotowania. Zalewamy zimną wodą dodajemy sól i gotujemy aż będą lekko rozgotowane. Wtedy je odcedzamy i szybko ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy mąkę i przykrywamy na jakieś 3 min, aby się lekko zaparzyła. Po tym czasie wyrabiamy ziemniaki z mąką aż ta nie będzie widoczna. Najlepiej się do tego nadaje tłuczek do ziemniaków. Słoninę kroimy drobno i wytapiamy, skwarkami i odrobiną tłuszczu polewamy każdą porcję.
Prażuchy ze skwarkami
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, to nam skróci czas gotowania.
Prażuchy ze skwarkami
Na zimną patelnię wykładamy słoninę i wolno wytapiamy.
Prażuchy ze skwarkami
Do ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków dodajemy mąkę.