Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Precelki pomarańczowo-rumowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dwukolorowe precelki pomarańczowo-rumowe to rozkosz dla podniebienia i ozdoba każdego stołu. Polecam.

Precelki pomarańczowo-rumowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Precelki pomarańczowo-rumowe

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

 

Sposób przygotowania:

Precelki pomarańczowo-rumowe
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać do ciasta, dodać sok z cytryny i dokładnie posiekać. Następnie podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać skórkę pomarańczową a do drugiej kakao, rum i aromat rumowy, zagnieść. Z ciasta utoczyć cienkie wałeczki, pokroić na 10 cm kawałki i po 2 razem poprzeplatać, zwinąć w kółko, zlepić. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temp 175 stopni.
Precelki pomarańczowo-rumowe
Mąkę i pozostałe skłądniki dokładnie posiekać
Precelki pomarańczowo-rumowe
Podzielić na dwie równe części dodać pozostałe składniki
Precelki pomarańczowo-rumowe
Formować cienkie wałeczki i razem przeplatać
Precelki pomarańczowo-rumowe
Zwijać w kółeczka zlepić i ułożyć na przygotowanej blaszce

Tagi:

mak