bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Prescuci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Prescuci

Składniki:

Prescuci

 

  • pszennej mąki, sól; zalewa: 10 dag słoniny, 3 dag cebuli, 0,125 l mleka lub śmietany

Sposób przygotowania:

Prescuci
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zemleć, wymieszać z mąką. Dodać sól i uformować ciasto w gruby wałek, który następnie pokroić nożem co 10 cm. Takie duże kopytka (wielkości pół bułeczki) piekło się na blasze w piecu lub piekarniku. Podawało się je z zalewą. Słoninę pokrajać, zesmażyć z cebulą, dodać śmietanę lub mleko, zagotować i zalać ułożone na półmisku preskuci. By były bardziej miękkie, dłużej trzyma się w zalewie.