mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Prosta krajanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne, lekko kwaskowate ciasto.

Prosta krajanka

Składniki:

Prosta krajanka

 

  • Składniki na ciastko:
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • Składniki na masę:
  • 1,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki wody
  • Składniki na piankę:
  • 2 jajka
  • 100 g białego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Prosta krajanka
Składniki na ciastko dokładnie wymieszać w misce.
Przygotować niewysoką formę do pieczenia.Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wyłożyć mieszankę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i wystudzić.
Następnie przygotować masę.Żurawiny zalać dwiema szklankami wody i gotować ok. 20 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.Po ugotowaniu żurawiny zmiksować blenderem.
Następnie zmiksowane żurawiny wyłożyć na cieście.Wyrównać.
Na koniec wykonać piankę.
Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem.Do piany dodać żółtka, sok z cytryny razem ubić.
Następnie dodać mąkę i wymieszać.Tak przygotowaną piankę wylać na żurawiny.
Całą formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez około 40 minut do momentu aż pianka się zarumieni.
Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia a potem pokroić na kawałki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego.