Sposób przygotowania:
Prosta surówka z surowej czerwonej kap.
Kapustę oczyścić ze zwiędłych zewnętrznych liści,przekroić na ćwiartki i szatkownicą w tarce do warzyw drobno poszatkować. Przełożyć do miski,wsypać sól i palcami kilkakrotnie nacisnąć na kapustę. Przykryć i odstawić na około 30 minut. W między czasie obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać,pozbawić gniazda nasiennego i także zetrzeć na dużych oczkach. Połączyć z marchewką. Cebulkę drobno pokroić. Kapustę odcisnąć porządnie w dłoniach i przełożyć do miski z resztą warzyw. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny,olej oraz cukier i pieprz. Wymieszać. Skosztować, gdyby było mało słone delikatnie doprawić. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Smacznego!
zewa