Sposób przygotowania:
Prosta 'szarlotka' jabłkowo-truskawkowa
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27x21x4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce ( ja starłam przy użyciu robota kuchennego). Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon. Dwa opakowania kisielu (łącznie 116g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody. W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką aby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Wygładzić wierzch nożem. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Przyłożyć kawałek folii spożywczej i przygnieść lekko dłońmi. Odstawić do wystygnięcia, po czym umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu. Czas przygotowania podaję bez chłodzenia.
Natala1210
andzia67
msewka