Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wegetariańskie kotleciki z kaszy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alternatywa dla zwykłego mielonego.

Wegetariańskie kotleciki z kaszy

Składniki:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy

ETAP 1:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy
Pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki połączyć z cebulą.

Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką podsmażyć, ostudzić.

ETAP 2:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy
Do ugotowanej kaszy dodać przygotowane warzywa.

Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.

ETAP 3:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy
Wszystkie przygotowane produkty razem połączyć..

Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.

ETAP 4:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy
Kaszę z warzywami doprawić do smaku i wymieszać.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy

Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

ETAP 6:

Wegetariańskie kotleciki z kaszy

Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.