Sposób przygotowania:
Wegetariańskie kotleciki z kaszyETAP 1:
Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką podsmażyć, ostudzić.
ETAP 2:
Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.
ETAP 3:
Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.
ETAP 4:
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
ETAP 6:
Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
madziulka89