monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasto z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, niezbyt kaloryczne ciasto. Przygotowane na bazie erytrolu. Do tego pyszne czereśnie, mniam:) zapraszam!

Ciasto z czereśniami

Składniki:

Ciasto z czereśniami

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 40 g mąki
  • 50 g erytrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g czereśni ( waga bez pestek)

 

 

  • Krem cappuccino:
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cappuccino czekoladowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125 g czerwonych porzeczek
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami

Biszkopt:

Ciasto z czereśniami
w ciasto biszkoptowe wetknąć czereśnie i wstawić do piekarnika

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce erytrol i miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku. 
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Masę biszkoptowa wyłożyć na formę ( ja użyłam formy do zapiekanki, wyłożonej wcześniej papierem). W ciasto powtykać kawałki czereśni. Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnik i zostawić do ostygnięcia.

Krem jaglany:

Ciasto z czereśniami
do ugotowanej kaszy dodać owoce i zmiksować

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Kaszę uprażyć w suchym garnku, następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i zagotować do miękkości. Zdjąć z ognia, do gorącej kaszy dodać ksylitol i obrane z pestek czereśnie. Zmiksować na gładko.

Dodać żelatynę i ponownie zmiksować, aby nie było grudek. Przelać do formy i zostawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na godzinę.

Krem cappucinno:

Ciasto z czereśniami
do serka i jogurtu dodać proszek kawowy

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.

W misce połączyć serek, jogurt i proszek cappuccino. Dokładnie wymieszać.
Ostrożnie wlać płynna żelatynę i po raz ostatni wymieszać.

Na krem jaglany wysypać porzeczki i delikatnie wylać na nie krem cappuccino.

Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać tartą czekolada. Smacznego!