Sposób przygotowania:
Ciasto z czereśniamiBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce erytrol i miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Masę biszkoptowa wyłożyć na formę ( ja użyłam formy do zapiekanki, wyłożonej wcześniej papierem). W ciasto powtykać kawałki czereśni. Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnik i zostawić do ostygnięcia.
Krem jaglany:
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Kaszę uprażyć w suchym garnku, następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i zagotować do miękkości. Zdjąć z ognia, do gorącej kaszy dodać ksylitol i obrane z pestek czereśnie. Zmiksować na gładko.
Dodać żelatynę i ponownie zmiksować, aby nie było grudek. Przelać do formy i zostawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na godzinę.
Krem cappucinno:
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
W misce połączyć serek, jogurt i proszek cappuccino. Dokładnie wymieszać.
Ostrożnie wlać płynna żelatynę i po raz ostatni wymieszać.
Na krem jaglany wysypać porzeczki i delikatnie wylać na nie krem cappuccino.
Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać tartą czekolada. Smacznego!
cherry