Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Proste obwarzanki jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto na obwarzanki. Nie zawiera nadmiaru zbędnych składników. Wystarczy obgotować i upiec.

Proste obwarzanki jajeczne Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Proste obwarzanki jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Proste obwarzanki jajeczne
Zagnieść podane składniki w dużej misce, a następnie przełożyć na blat posypany mąką pszenną i chwilę wyrabiać elastyczne i miękkie ciasto. 

Kawałki ciasta odrywać od całości, wałkować dość cienko i wycinać wąskie paski ostrym nożem albo radełkiem.

Z paseczków ciasta formować kółeczka albo precelki i obgotować porcjami w osolonym wrzątku do czasu swobodnego wypłynięcia.

Odsączyć i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec na rumiano w gorącym piekarniku (170*C) i odwracać stronami w połowie pieczenia, aby obie strony były chrupiące.

Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 
Proste obwarzanki jajeczne
W dużej misce połączyć jajka z mąką i zagnieść ciasto.
Proste obwarzanki jajeczne
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć paseczki.
Proste obwarzanki jajeczne
Z pasków uformować kółka i obgotować w wodzie z solą i sodą.
Proste obwarzanki jajeczne
Obwarzanki odcedzić i ułożyć na papierze do pieczenia.
Proste obwarzanki jajeczne
Piec do uzyskania rumianego koloru.

Tagi:

pieczywo