Sposób przygotowania:
Obwarzanki z czarnym sezamemPrzygotowanie ciasta
Pokruszone drożdże rozcieram z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto.
Formowanie wałaczków
Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15 cm cienkie wałeczki.
Formowanie obwarzanków
Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
Pieczenie
Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnym sezamem.
Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Justi2401