Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Obwarzanki z czarnym sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obwarzanki z czarnym sezamem- idealne na śniadanie dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Obwarzanki z czarnym sezamem

Składniki:

Obwarzanki z czarnym sezamem

 

Sposób przygotowania:

Obwarzanki z czarnym sezamem

Przygotowanie ciasta

Obwarzanki z czarnym sezamem
Przygotowuję rozczyn. Dodaję resztę składników i zagniatam ciasto.

Pokruszone drożdże rozcieram z cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto.

Formowanie wałaczków

Obwarzanki z czarnym sezamem
Ciasto dzielę na porcję i formuję wałeczki.

Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15 cm cienkie wałeczki.

Formowanie obwarzanków

Obwarzanki z czarnym sezamem
Wałeczki zaplatam i formuję z nich obwarzanki.

Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.

Pieczenie

Obwarzanki z czarnym sezamem
Obwarzanki układam na blaszce, smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Piekę.

Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Obwarzanki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnym sezamem.

Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.


Tagi:

pieczywo