Sposób przygotowania:
Obwarzanki cynamonowePrzygotowanie ciasta
Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy cynamonowej
Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
Formowanie obwarzanków
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję masą cynamonową. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.