sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Plecione drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Drożdżówki domowej produkcji zawsze smakują lepiej niż kupne. Nie za słodkie, z dodatkiem masła lub ulubionego dżemu wspaniale nadają się na śniadanie.

Plecione drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Plecione drożdżówki

 

 

  • Dodatkowo:
  • odrobina oleju
  • białko
  • 1/2 szkl drylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Plecione drożdżówki
Z lenistwa wymieszałam ciasto w automacie. Do pojemnika wlewamy mleko, rozpuszczoną letnią margarynę (masło), dodajemy jajka, cukier puder oraz waniliowy, wsypujemy przesianą mąkę, w jednym rogu sól a na środku dodajemy drożdże (użyłam instant). Ustawiamy program do zagniatania ciasta, u mnie numer 6. Po określonym czasie (około 1,5 godziny) przekładamy ciasto na stolnicę. Zagniatamy przez chwilę, jeśli będzie się kleiło dodajemy trochę mąki. Dzielimy je na 4 części. Każdą na kolejne 4 kawałki. Za pomocą dłoni zwilżonych w oleju robimy wałeczki o równej długości. Łączymy wszystkie z jednej strony i zewnętrzne przekładamy do środka zaplatając. Kiedy powstanie nam warkocz robimy z niego obwarzanek. Postępujemy podobnie z trzema kolejnymi kawałkami ciasta. Obwarzanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem, każdy smarujemy białkiem u układamy wiśnie. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Plecione drożdżówki
Z odmierzonych kawałków ciasta robimy po 4 wałeczki.
Plecione drożdżówki
Zewnętrzne zaplatamy do środka tak, aby powstał warkocz.
Plecione drożdżówki
Z drożdżowej plecionki robimy obwarzanek.
Plecione drożdżówki
Każdy smarujemy białkiem i układamy drylowane wiśnie.

Tagi:

jajko jajka