Sposób przygotowania:
Plecione drożdżówki
Z lenistwa wymieszałam ciasto w automacie. Do pojemnika wlewamy mleko, rozpuszczoną letnią margarynę (masło), dodajemy jajka, cukier puder oraz waniliowy, wsypujemy przesianą mąkę, w jednym rogu sól a na środku dodajemy drożdże (użyłam instant). Ustawiamy program do zagniatania ciasta, u mnie numer 6. Po określonym czasie (około 1,5 godziny) przekładamy ciasto na stolnicę. Zagniatamy przez chwilę, jeśli będzie się kleiło dodajemy trochę mąki. Dzielimy je na 4 części. Każdą na kolejne 4 kawałki. Za pomocą dłoni zwilżonych w oleju robimy wałeczki o równej długości. Łączymy wszystkie z jednej strony i zewnętrzne przekładamy do środka zaplatając. Kiedy powstanie nam warkocz robimy z niego obwarzanek. Postępujemy podobnie z trzema kolejnymi kawałkami ciasta. Obwarzanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem, każdy smarujemy białkiem u układamy wiśnie. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.