BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1405]

Prosty deserek z karmelizowaną gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny deserek, który zrobiłam z pozostałości ( czyli można powiedzieć z odzysku). Wnuki zadowolone.

Prosty deserek z karmelizowaną gruszką

Składniki:

Prosty deserek z karmelizowaną gruszką

 

  • Śmietana kremówka 30 % - 200 ml,
  • fix do śmietany 1 op,
  • cukier puder 1 łyżka ,
  • pszenica w miodzie 3/4 szklanki,
  • gruszki 2 szt,
  • miód 2 - 3 łyżki,
  • cukier 1 -2 łyżki,
  • sok z cytryny 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Prosty deserek z karmelizowaną gruszką
Śmietanie ubijamy na sztywną masę.

Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i karmelizować w miodzie.

Do pucharków wkładamy porcje ubitej śmietany, posypujemy w około pszenicą w miodzie nakładamy część gruszki karmelizowanej, znowu bitą śmietanę oraz pszenice w miodzie. Ozdabiamy listkami mięty.

Karmelizowanie gruszek:

Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej cukier z miodem podgrzewając na małym ogniu, włóż pokrojone gruszki. Dodaj sok z cytryny i mieszaj do momentu wrzenia. Gotuj do momentu, aż sos zredukuje się o połowę. Wyłącz. Gruszki wylej na sitko. Gotowe.