Sposób przygotowania:
Deser z gruszekgruszki
Gruszki kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
przygotowanie musu
Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia.
Z ugotowanych gruszek usuwamy goździki i cynamon - miksujemy na gładko, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy- nie studzimy!
łączenie składników
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Do ubitych dodajemy stopniowo gorące gruszki ( jeżeli trzeba to podgrzewamy ale nie gotujemy) i dokładnie mieszamy.
Krem przekładamy do trzech pucharków i odstawiamy do ostygnięcia,
Możemy podawać od razu jak się wystudzi lub zostawić do zastygnięcia żelatyny- wtedy masa może się rozwarstwić.
zbysiowa
reanja
Madziu polecam bo krem jest bardzo delikatny i lekki:)
Jagoda.L
reanja
oj, tak rozpływał sie, jest delikatniejszy niż podobne na śmietanie:)
Ane
reanja
dzięki serdeczne:)