Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Prosty murzynek w wersji bezglutenowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza wersja to wariacja na temat właśnie tego wypieku. Jest to wersja bezglutenowa. W smaku i aromacie nie różni się od domowej, znanej nam z dzieciństwa wersji.

Prosty murzynek w wersji bezglutenowej

Składniki:

Prosty murzynek w wersji bezglutenowej

na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej bezglutenowej
  • 150 g masła bez laktozy
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej wegańskiej
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Prosty murzynek w wersji bezglutenowej
Masło roztopić wraz z cukrem. Dodajemy kakao. Mieszamy. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzony tłuszcz. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.