Sposób przygotowania:
Buraczkowy murzynek
Buraki ugotować do miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładkie puree.
Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć 2 łyżki soku.
Zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. D
o puree z buraków dodać sok z pomarańczy oraz po jednym jajku i zmiksować. Następnie dodawać porcjami składniki suche na przemian z olejem oraz olejek pomarańczowy, cały czas miksując. Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i wymieszać łyżką.
Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40-50 min. do suchego patyczka. Wystudzić.
W garnku podgrzać wodę, rozpuścić w niej cukier puder i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę rozprowadzić po wierzchu ostudzonego ciasta i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć 2 łyżki soku.
Zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. D
o puree z buraków dodać sok z pomarańczy oraz po jednym jajku i zmiksować. Następnie dodawać porcjami składniki suche na przemian z olejem oraz olejek pomarańczowy, cały czas miksując. Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i wymieszać łyżką.
Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40-50 min. do suchego patyczka. Wystudzić.
W garnku podgrzać wodę, rozpuścić w niej cukier puder i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę rozprowadzić po wierzchu ostudzonego ciasta i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.