Sposób przygotowania:
Prosty sernik na zimno
Spód:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, następnie stopniowo dodajemy do niej cukier i żółtka. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy chwilę w celu dokładnego połączenia mąki.
2. Tortownicę smarujemy olejem, wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na kilka minut, do suchego patyczka.
3. Galaretkę cytrynową rozrabiamy w 850 ml wody, studzimy.
Gdy ostygnie i zacznie tężeć, serki homogenizowane przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż masa stężeje.
4. W międzyczasie rozrabiamy galaretki truskawkowe wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy w grubsze plasterki.
6. Kiedy masa serowa będzie już zastygnięta, a galaretka truskawkowa zacznie tężeć, układamy na niej plasterki truskawek i wylewamy galaretkę. Ponownie chłodzimy.
7. Możemy podawać udekorowany kleksem bitej śmietany i truskawkami.
1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, następnie stopniowo dodajemy do niej cukier i żółtka. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy chwilę w celu dokładnego połączenia mąki.
2. Tortownicę smarujemy olejem, wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na kilka minut, do suchego patyczka.
3. Galaretkę cytrynową rozrabiamy w 850 ml wody, studzimy.
Gdy ostygnie i zacznie tężeć, serki homogenizowane przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż masa stężeje.
4. W międzyczasie rozrabiamy galaretki truskawkowe wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy w grubsze plasterki.
6. Kiedy masa serowa będzie już zastygnięta, a galaretka truskawkowa zacznie tężeć, układamy na niej plasterki truskawek i wylewamy galaretkę. Ponownie chłodzimy.
7. Możemy podawać udekorowany kleksem bitej śmietany i truskawkami.