Sposób przygotowania:
Prosty tort urodzinowyBiszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać powoli cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Następnie zmiksować z sokiem z cytryny. W oddzielnej misce wymieszać mąkę tortową i ziemniaczaną. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać z pianą. Przełożyć do tortownicy 18 lub 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni (u mnie ok. 40min). Wystudzić i przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 wody z cytryną i cukrem. Posmarować dżemem.
Przełożenie:
Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do dużej miski. Dodać śmietan - fixy i zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać aż śmietana dobrze zgęstnieje. Ubitą śmietanę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać odrobinę różowego barwnika i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać kawę w proszku i również dobrze wymieszać. Ok. 3/4 różowego kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i rozsmarować 3/4 kremu kawowego. Ułożyć ostatni blat biszkoptowy, nasączyć i posmarować resztą kremu różowego.
Boki posmarować resztą kremu kawowego. Wierzch udekorować według potrzeb. U mnie czekoladowe krążki z białej czekolady i kolorowe pisaki cukrowe.
Przygotowany tort schłodzić w lodówce.