Sposób przygotowania:
Makowiec tropikalnyI
1. Mak wsypuję do miski, zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na godzinę, Po tym czasie odciskam nadmiar mleka a mak mielę w maszynką.
II
2. 100 g pokruszonych orzechów wsypuję do miski, dodaję kaszę manną oraz proszek do pieczenia, mieszam.
III
3. Masło miksuję razem z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka, olej waniliowy, zmielony mak.
4. Następnie cały czas miksując dodaję mieszankę z kaszy manny.
IV
5. Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Białka jajek ubijam na sztywno mikserem. Jabłka, ubite białka, rodzynki, dodaję do masy makowej, mieszając delikatnie łyżką.
6. Ciasto przekładam do formy natłuszczonej masłem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
V
7. Czekoladę, śmietanę przekładam do rondelka, rozpuszczam. Polewą smaruję wierzch upieczonego ciasta i posypuję orzechami.
VI
8. Ciasto gotowe.
9. Smacznego.