Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Makowiec tropikalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty sposób pyszny makowiec, który jest długo świeży i wilgotny, a to wszystko przez jeden czarodziejski składnik jabłka.

Makowiec tropikalny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowiec tropikalny

 

Sposób przygotowania:

Makowiec tropikalny

I

Makowiec Tropikalny
Przygotowanie maku, mak moczymy w gorącym mleku i mielimy.

1. Mak wsypuję do miski, zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na godzinę, Po tym czasie odciskam nadmiar mleka a mak mielę w maszynką.

II

Makowiec Tropikalny
przygotowanie orzechów, kaszy manny oraz proszku do pieczenia.

2. 100 g pokruszonych orzechów wsypuję do miski, dodaję kaszę manną oraz proszek do pieczenia, mieszam.

III

Makowiec Tropikalny
Miksowanie mikserem poszczególnych składników ciasta.

3. Masło miksuję razem z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka, olej waniliowy, zmielony mak.
4. Następnie cały czas miksując dodaję mieszankę z kaszy manny.

IV

Makowiec Tropikalny

5. Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Białka jajek ubijam na sztywno mikserem. Jabłka, ubite białka, rodzynki, dodaję do masy makowej, mieszając delikatnie łyżką.
6. Ciasto przekładam do formy natłuszczonej masłem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

V

Makowiec Tropikalny

7. Czekoladę, śmietanę przekładam do rondelka, rozpuszczam. Polewą smaruję wierzch upieczonego ciasta i posypuję orzechami.

VI

Makowiec Tropikalny

8. Ciasto gotowe.
9. Smacznego.