Sposób przygotowania:
Kora orzechowa z brzoskwiniami
Przygotować bakalie:
W misce umieścić zmielone orzechy, kokos, posiekane daktyle. Wymieszać.
Biszkopt:
W misie miksera umieścić białka, ubijać dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka oraz mąkę, proszek, na koniec wsypać przygotowane bakalie, wymieszać szpatułką. Wylać na dużą blachę, piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu podzielić na dwa blaty.
Poncz:
Pół szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka cukru pudru.
Krem:
Brzoskwinie odcedzić, pokroić na kawałki. 400 ml soku wymieszać ze 150 ml wody i cukrem, zagotować. W pozostałej wodzie (150 ml) rozrobić budynie, żółtka i mąkę. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Przykryć folią w kontakcie i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zmiksować z miękkim masłem.
Delicje podzielić na ćwiartki.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie:
Biszkopt - poncz - krem - delicje nasączone kawą - biszkopt - brzoskwinie - galaretka.
Ciasto podawać na następny dzień po całkowitym ostudzeniu.
W misce umieścić zmielone orzechy, kokos, posiekane daktyle. Wymieszać.
Biszkopt:
W misie miksera umieścić białka, ubijać dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka oraz mąkę, proszek, na koniec wsypać przygotowane bakalie, wymieszać szpatułką. Wylać na dużą blachę, piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu podzielić na dwa blaty.
Poncz:
Pół szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka cukru pudru.
Krem:
Brzoskwinie odcedzić, pokroić na kawałki. 400 ml soku wymieszać ze 150 ml wody i cukrem, zagotować. W pozostałej wodzie (150 ml) rozrobić budynie, żółtka i mąkę. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Przykryć folią w kontakcie i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Zmiksować z miękkim masłem.
Delicje podzielić na ćwiartki.
Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie:
Biszkopt - poncz - krem - delicje nasączone kawą - biszkopt - brzoskwinie - galaretka.
Ciasto podawać na następny dzień po całkowitym ostudzeniu.