Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Kora orzechowa z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Efektowne, przekładane ciasto na bazie biszkoptu z bakaliami, budyniu brzoskwiniowego i delikatnego aromatu kawy.

Kora orzechowa z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kora orzechowa z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt;
  • 2 szklanki zmielonych orzechów
  • 3/4 szklanki kokosu
  • 1/2 szklanka posiekanych daktyli
  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Krem:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml wody
  • 3 budynie śmietankowe
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki
  • 3 masła

 

  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie delicji
  • pół szklanki kawy do nasączenia
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr gorącej wody

Sposób przygotowania:

Kora orzechowa z brzoskwiniami
Przygotować bakalie:

W misce umieścić zmielone orzechy, kokos, posiekane daktyle. Wymieszać.

Biszkopt:

W misie miksera umieścić białka, ubijać dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka oraz mąkę, proszek, na koniec wsypać przygotowane bakalie, wymieszać szpatułką. Wylać na dużą blachę, piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu podzielić na dwa blaty.

Poncz:

Pół szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka cukru pudru.

Krem:

Brzoskwinie odcedzić, pokroić na kawałki. 400 ml soku wymieszać ze 150 ml wody i cukrem, zagotować. W pozostałej wodzie (150 ml) rozrobić budynie, żółtka i mąkę. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Przykryć folią w kontakcie i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Zmiksować z miękkim masłem.

Delicje podzielić na ćwiartki.

Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Przełożenie:

Biszkopt - poncz - krem - delicje nasączone kawą - biszkopt - brzoskwinie - galaretka.

Ciasto podawać na następny dzień po całkowitym ostudzeniu.
Kora orzechowa z brzoskwiniami
Orzechy zmielić, wymieszać z daktylami i kokosem
Kora orzechowa z brzoskwiniami
Przygotować budyń na bazie soku brzoskwiniowego
Kora orzechowa z brzoskwiniami
Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem
Kora orzechowa z brzoskwiniami
Biszkopt - poncz - krem - delicje nasączone kawą - biszkopt - brzoskwinie - galaretka