Sposób przygotowania:
Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatkiBiszkopt:
Blaszkę o wymiarach 35 cm*29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.
Na sito przełożyć obie mąki oraz proszek do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę i wyrównać.
Piec w 170 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
ETAP 2:
Następnie wykroić 3 krążki o średnicy 16 cm. Z tak przygotowane biszkopta wychodzą 2 całe krążki i jeden złożony z dwóch połówek.
Masa przecierowa:
Z odmierzonego soku odlać pół szklanki. Resztę zagotować. Do pozostawionego dodać budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Do zagotowanego soku dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Gotować jeszcze minutę,cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
W międzyczasie na paterze ułożyć pierwszy cały krążek i nasączyć go płynem powstałym z soku cytrynowego i gorącej wody.
Wylać budyń i zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie ułożyć drugi cały krążek i też go nasączyć.
Masa śmietana:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Ostawić na bok. Do rondla przełożyć oba rodzaje owoców. Postawić na ogień.
Gdy owoce się rozmrożą, dodać cukier i dusić do miękkości. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i zmiksować na gładko.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostygnięcia.
Z zimnego przecieru odjąć 3 łyżki i rozsmarować go na drugim krążku tortu, wstawić do lodówki na 15 minut.
ETAP 5:
W międzyczasie śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przecier owocowy i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć śmietanę na drugi krążek i przykryć ostatnimi dwiema połówkami, które też nasączyć.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
Na wierzchu tortu nałożyć cienką warstwę śmietany. Nałożyć odpowiednio przycięty opłatek. Boki tortu również obsmarować śmietaną.
Z reszty zrobić dekoracyjne rozetki. Wstawić tort na dwie godziny do lodówki. Smacznego!
danielek