Aluska

Aluska

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Proziaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lolejny przepis mojej prababki.

Proziaki

Składniki:

Proziaki

 

  • Pol glowki kapusty pokroic i ugotowac w osolonej wodzie.
  • ok 300-400 g smietany

 

 

  • mozna uzyc pol duzego pojemnika smietany i rozmieszac z woda, wtedy siasto bedzie bardziej kruche)
  • maka, ile zabierze
  • szczypta soli
  • plaska lyzeczka sody

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Proziaki
Wszystko zagniesc, uformowac placki o srednicy ok 10 cm, z obu stron posypac maka i polozyc na blaszke.Piec w temp ok 180 stopni przez ok 20 min, przewracac na druga strone, gdy sie zrumienia.
Gdy proziaki sie upieka, mozna je zjadac na goraco, posmarowane maslem i posypane sola ( takie lubie najbardziej )

lub podgrzac smietane ( nie gotowac !) wymieszac razem z ugotowana kapusta, doprawic do smaku, poczekac chwile, by wszystko fajnie nasiaklo i zajadac :)

Tagi:

mak